Current Affairs MCQs for 6 May 2024(English) - Latest News Quiz

2024-06-09 21:34:28

1. What award was Acharya Pavan Kumar Darshan honored with for his excellent work in education and social welfare?

A) Bharat Gaurav Puraskar

B) Bharat Gaurav Ratna Award

C) National Education Award

D) Social Welfare Award

Answer: B) Bharat Gaurav Ratna Award

2. What award was Dr. Sudha Sinha honoured with for her contributions as a poetess and professor?

A) National Poetry Award

B) National Talent Award

C) Lifetime Achievement Award

D) Excellence in Education Award

Answer: B) National Talent Award

3. What is the new ranking position of IIT Patna in the Times Higher Education Asia University Rankings?

A) 150th

B) 163rd

C) 175th

D) 200th

Answer: B) 163rd

4. What is the name of the spacecraft launched by China to retrieve samples from the far side of the moon?

A) Chang'e-5

B) Chang'e-6

C) Long March-5

D) South Pole-Aitken

Answer: B) Chang'e-6

5. Where will the Chang'e-6 spacecraft land on the moon to collect samples?

A) North Pole-Aitken Basin

B) South Pole-Aitken Basin

C) Sea of Tranquility

D) Dark Side Crater

Answer: B) South Pole-Aitken Basin

6. How long has Devon Thomas been banned from all cricket by the International Cricket Council (ICC)?

A) 2 years

B) 3 years

C) 5 years

D) 10 years

Answer: C) 5 years

7. Who designed the New Belgrade National Stadium?

A) Serbian architects

B) Spanish architects

C) Italian architects

D) German architects

Answer: B) Spanish architects

8. Which department has Pratima Singh (IRS) been appointed as Director?

A) Department of Revenue

B) Department of Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT)

C) Department of Expenditure

D) Department of Economic Affairs

Answer: B) Department of Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT)

9. Who has been elected as the new Prime Minister of Solomon Islands?

A) Jeremiah Manele

B) Sogavare

C) Daniel Suidani

D) Manasseh Sogavare

Answer: A) Jeremiah Manele

10. Where is Solomon Islands located?

A) In Southeast Asia, near Indonesia

B) In Melanesia, part of Oceania, to the northeast of Australia

C) In Polynesia, part of Oceania, near Hawaii

D) In Micronesia, part of Oceania, near Papua New Guinea

Answer: B) In Melanesia, part of Oceania, to the northeast of Australia

11. Which ministry has Subodh Kumar been appointed as Director?

A) Ministry of Food Processing Industries

B) Ministry of Ayush

C) Ministry of Health and Family Welfare

D) Ministry of Human Resource Development

Answer: B) Ministry of Ayush

12. Who co-chaired the 7th India-Indonesia Joint Defence Cooperation Committee meeting?

A) Shri Giridhar Aramane

B) Air Marshal Donny Ermawan Taufanto

C) Both A and B

D) Secretary General of the Ministry of Defence, Indonesia

Answer: C) Both A and B

13. When were India-Indonesia ties elevated to Comprehensive Strategic Partnership?

A) 2018

B) 2020

C) 2022

D) 2016

Answer: A) 2018

14. What is the theme of International No Diet Day?

A) Love Your Body

B) Embrace Yourself: Reject Diet Culture, Love You

C) Acceptance for All

D) Body Positivity Day

Answer: B) Embrace Yourself: Reject Diet Culture, Love You

15. On which date is International No Diet Day observed annually?

A) May 1

B) May 6

C) May 10

D) May 15

Answer: B) May 6